Pogona Vitticeps

Baardagaam/Bearded Dragon

Zoeken

Amalgation

Deze website is mede mogelijk gemaakt door Amalgation Webdesign.

Volg ons

Volg ons op Facebook of You Tube en bekijk meer van onze baardagaam video´s. 

Facebook: Baardagamen You Tube: Baardagamen

Uw advertentie

Advertentie ruimte

 

Gezondheidszorg baardagaam: Wormen

Wormen

Veel terrarium dieren, zowel wildvang als nakweek zijn besmet met wormen. De diagnose wordt gesteld door een faeces onderzoek en heel soms met het blote oog. Als je naar de dierenarts moet met je hagedis, neem dan altijd wat verse faeces (ontlasting) mee, hieruit is vaak veel informatie te halen. Door zich te goed te doen met het voedsel wat eigenlijk bestemd is voor de gastheer en door het optreden van allergische reacties (door de afvalstoffen uitgescheiden door de wormen) kan de gastheer zich ziek/zwak worden. Bovendien kan een respiratoire aandoening voortkomen uit een worminfectie.

Symptomen:

Geen eetlust, afvallen, verstoppingen, braken, diarree en bloedarmoede. De ontlasting kan soms wat slijmerig zijn. Vaak worden de baardjes ook wat doffer van kleur. Vaak verzwakken wormen een dier waarna andere parasieten als flagellaten of coccidiose het dier de das om doen. Het ziektebeeld bij wormbesmettingen is vaak een trage aftakeling gecombineerd met een verminderde eetlust. De volgende symptomen zouden kunnen wijzen op een worminfectie. Wormen die zich vestigen in het darmkanaal en of longen kunnen verantwoordelijk zijn voor de algehele malaise van de gastheer.

Oorzaak:

Bij de besmetting van dieren in Nederland en België speelt de overdracht van wormeieren van dier tot dier, onhygiënisch met de dieren omgaan of het niet of verkeerd behandelen tegen worminfecties een grote rol.

Verschillende soorten wormen: Hoofdgroepen van wormen zijn hierbij te onderscheiden in;

Spoelwormen: De eieren van spoelwormen zijn meestal ovaal met een donkere kern of elk gevuld met één jonge worm.

Rondwormen (Nematoda): Rondwormen zijn een grote groep van zeer algemeen voorkomende wormen.

Lintwormen (Cestoda): Lintwormen kunnen binnen zeer korte tijd onherstelbare schade bij hun gastheer aanrichten omdat ze door het lichaam van de gastheer trekken. Sommige lintworm soorten kunnen in een bepaald stage van hun levenscyclus direct onder de huid van hun gastheer terecht komen. Ze vormen daarbij een bobbeltje onder de huid en zijn daardoor makkelijk zichtbaar. 

Lintwormen komen bij reptielen, die in gevangenschap gekweekt en gehouden worden, zelden voor.

Behandeling:

Dit zijn parasieten die goed te bestrijden zijn met een ontwormingskuur, mits de diagnose tijdig is gesteld. Voor de behandeling tegen een bepaald soort worm is het alleen van belang een onderscheid tussen lintworm eieren en andere eieren te kunnen maken.  Lintwormen worden met een ander middel bestreden dan de overige wormsoorten.

Worminfecties veroorzaken vroeger veel sterfgevallen onder de dieren. Vooral omdat de wormen te laat opgemerkt worden door de verzorgers en de behandeling te laat kwam. Tegenwoordig zijn de meeste baardagaam verzorgers op de hoogte van de risico´s en wordt er steeds vaker op tijd ingegrepen. 

adidas calabasas cream factory san jose menu - GZ3194 - adidas Ultra Boost 2021 White Multicolor | New Air Jordan 1 Mid "Red Toe" University Red/White 2021 For Sale 554724 - nike air max 90 gray and infrared blue hair salon - 161

 

 

 Deze website is mogelijk gemaakt door Amalgation webdesign / E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Amalgation 2015: All rights reserved