Voedingssupplementen
In de natuur kunnen baardagamen alles vinden wat ze nodig hebben. In gevangenschap ligt dat enigszins anders. Net als bij andere reptielen mogen voedingssupplementen nooit ontbreken bij de voeding voor baardagamen in gevangenschap. Ze hebben extra vitamines / mineralen en calcium nodig. Dit om tekorten met als gevolg gezondheidsproblemen te voorkomen (zie gezondheidszorg).
Tekorten kunnen ontstaan door te weinig, eenzijdig en/of verkeerd samengestelde voeding krijgen.
Er zijn veel verschillende soorten voedingssupplementen in de speciaal handel te vinden. Niet alle voedingssupplementen voor reptielen zijn voldoende geschikt voor baardagamen (hebben andere behoefte dan de meeste reptielen). Neem daarom het liefst een voedingssupplement dat speciaal ontwikkeld is voor baardagamen. (b.v. Pogona Vittimix van 101 Dragons, speciaal voor baardagamen).
Calcium
Calcium (= macro mineraal) zorgt voor een goede bloeddruk, sterke botten, goed functioneren van het hart, overdracht van zenuwimpulsen, en de bloedstolling. Er moet altijd voldoende calcium aangeboden worden om gezondheidsproblemen te voorkomen. Over het algemeen wordt overtollig calcium met de ontlasting uitgescheiden.
Vitamine en mineralen
Iedereen weet dat vitamines en mineralen heel erg belangrijk zijn voor de gezondheid. Daarnaast zorgen ze voor een optimaal functionerend afweersysteem.
* Vitamine: Dit zijn essentiële stoffen, die elk levend wezen nodig heeft om te overleven. Bepaalde groepen vitamines kunnen niet/nauwelijks door het lichaam zelf worden aangemaakt (hierbij spelen voedingssupplementen dus een belangrijke rol).
Vooral de A- vitamines (voor goede weerstand en bevorderd celgroei) en D3 (voor goede spijsvertering, hartritme, zenuwstelsel en sterke botten) en C- vitamines (voor goede weerstand en bevorderen van de calciumstofwisseling) zijn belangrijk voor baardagamen. De baardagaam kan echter alleen vitamine D3 aanmaken wanneer hij beschikt over goede Uv-B verlichting. Wanneer de Uv-(B) stralen door de huid binnendringen, kan er extra vit. D3 aangemaakt worden.
Vitamines zijn onder te verdelen in;
- Water oplosbare vitamines: De B- en C- vitamines (deze lossen sneller op dan de in vet oplosbare vitamines).
- Vet oplosbare vitamines: De A- D- E- en K- vitamines.
* Mineralen: Ook mineralen zijn erg belangrijk voor het lichaam. Het lichaam kan mineralen niet zelf aanmaken maar alleen opnemen. Mineralen zorgen voor zuurstoftransport in het lichaam.
Mineralen zijn onder te verdelen in:
- Macro mineralen: Het lichaam heeft dagelijks een grootte hoeveelheid macro mineralen nodig.
- Micro mineralen: Worden ook wel spoorelementen genoemd. Het lichaam heeft hier minder van nodig.
Toedienen / Doseren
Voedingssupplementen kunnen het beste via de voedseldieren worden aangeboden. Doe de voedseldieren in bakje of een hoge beker strooi het poeder er over en schut de beker heel zachtjes, om het poeder in gelijke maten over de voedseldieren te verspreiden.
Er wordt soms aangeraden om voedingssupplementen via het drinkwater of over het groenvoer toe te dienen. Dit raden wij echter af. Als de dieren voldoende voedseldieren eten die goed bepoederd zijn met voedingssupplementen, krijgen ze in principe voldoende binnen. Het doseren van de voedingssupplementen gaat ook minder makkelijk dan bij het toedienen via voedseldieren. Bovendien kunnen de supplementen de smaak beïnvloeden (hebben vaak een bittere smaak). Mocht je er toch voor kiezen om voedingssupplementen over het groenvoer te strooien, zorg dan dat deze zoet van smaak zijn.
Aan het water of de groente kunnen ook vitaminen worden toegevoegd, kalk niet want dit lost slecht op en vervuilt het water snel. Het is echter niet aan te raden om de voedingssupplementen in het water aan te bieden, het is namelijk moeilijk meetbaar hoeveel de Baardagemen daadwerkelijk opnemen.
- Vitamine/mineralen: ± 2 x per week. (ervan uit gaan dat er elke dag voer aangeboden wordt)
- Calcium: Alle andere keren. (ervan uit gaande dat er bijna elke dag voer aangeboden wordt)
- Let op met het doseren van vitamines. Geef nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid. Bij een overdosis van vit. A, wordt vit. D3 onderdrukt. Bij een overdosis D3 hoopt calcium zich op in de organen, wat op de lange duur kan lijden tot vergiftiging en/of skeletproblemen.
- Er word vaak aangeraden om vitamine en calcium niet tegelijkertijd te geven omdat gesuggereerd word dat vitamine en calcium elkaar af breekt. Dit echter niet het geval. Er zijn namelijk ook supplementen te verkrijgen met en vitamine en calcium er in.