In bad / Zwemmen
Zoals eerder beschreven is het erg belangrijk om je baardagaam af en toe een lauw warm badje te geven. Dit is bevorderend voor de gezondheid. Daarnaast zijn er een aantal gezondheidsproblemen waarbij het badderen word aangeraden als bv. verstoppingen. (zie ook verstoppingen)
De meeste baardagamen gaan graag in bad en kunnen na een beetje oefenen ook redelijk zwemmen. Ze zijn dol op water (op enkele na) en zijn over het algemeen vrij gefascineerd. Vooral jonge dieren zijn gefascineerd door water (bv. druppels op het glas of op de grond, kringen op het wateroppervlak) en kunnen ook echt in een soort trance raken wanneer zij in water liggen. Hierdoor ontstaat ook het gevaar voor verdrinking.
Wanneer de baardagaam in bad gaat voel dan met de hand of het badje op de juiste temperatuur is (+/- 25°). Doe eerst een klein laagje in het bad en als ze het fijn vinden kan dit steeds meer worden.
Zet de baardagaam er rustig en geleidelijk in. Zorg dat de baardagaam altijd ondersteuning heeft of in elk geval zelf uit het water kan lopen. Als je een klein badje hebt met een klein laagje water kun je een grote steen in bad leggen die boven het water uit steekt. Zwemmen vraagt veel energie en het is niet de bedoeling dat de baardagaam uitgeput raakt.
Er kan zachtjes wat water over de rug en kop gedruppeld worden. Ondersteun de baardagaam altijd aan zijn voorpoten (zodat hij niet plots onder water raakt en bang kan worden). Als de baardagaam rustig blijft hoeven de achterpoten niet per se meer ondersteund te worden, zodat de de baardagaam met het achterlijf in het water zweeft/ drijft.
Wanneer de Baardagaam lijd aan verstopping, kan er zacht door het water heen een weer bewogen worden. Als een baardje last heeft van verstoppingen, kan een badje stimulerend werken en kan er zacht over het buikje geaaid worden. De ontlasting komt dan vaak tijdens het badderen naar buiten.
Als ze baardagamen uit bad komen koelen ze bij kamertemperatuur snel (kans op luchtwegproblemen zie ook ziektes). De de baardagaam indien nodig voorzichtig droog met een puntje van de handdoek (zodat niet al het bodembedekking gelijk weer vastplakt aan de natte huid) en zet hem vervolgens in het terrarium.