Pogona Vitticeps

Baardagaam/Bearded Dragon

Zoeken

Amalgation

Deze website is mede mogelijk gemaakt door Amalgation Webdesign.

Volg ons

Volg ons op Facebook of You Tube en bekijk meer van onze baardagaam video´s. 

Facebook: Baardagamen You Tube: Baardagamen

Uw advertentie

Advertentie ruimte

 

Aanschaf van de baardagaam

Aanschaf van een baardagaam

Een Baardagaam kan tot gem. zo´n 10 - 15 jaar oud worden en wordt dus echt voor langere tijd aangeschaft. Houdt hier dus ook rekening bij wanneer u voor dit huisdier kiest.

Net als alle andere huisdieren (bv. hond of kat) hebben Baardagamen ook verzorging en aandacht nodig. Ga je op vakantie dan moet je iemand hebben die je dieren kan verzorgen. Allemaal dingen waar u vooraf over na moet denken. 

Er zijn een aantal reptielen speciaalzaken of goed bekende baardagamen fokkers. Ook op reptielenbeurzen kunt u in contact komen met verkopers. Tegenwoordig word er thuis ook heel wat af gekweekt en online bv. via marktplaats worden ook veel baardagamen aangeboden.

Als u een baardagaam aan wilt schaffen, kijk dan goed of de baardagaam er gezond uit ziet. Natuurlijk is dit niet altijd aan de buitenkant te zien, maar er zijn wel een aantal punten waar u op kunt letten om een gezonde of ziek Baardagaam eerder te herkennen. Hieronder zullen we een aantal punten benoemen waar u op kunt letten bij de aanschaf van uw Baardagaam. 

Punten waar je op kunt letten:

Indruk/Alertheid:

Een gezonde baardagaam is alert. Alert betekend dat hij vlot reageert op iets. Een gezonde baardagaam moet dus alert reageren op veranderingen in de omgeving. Een alerte baardagaam heeft een hoge houding, soms zijn staart omhoog gekruld en kijkt alert in het rond. (Lok een Baardagaam niet uit om een reactie, dit kan stress veroorzaken). Observeer dus de houding en het gedrag. 

Ogen:

De ogen moeten helder zijn en schoon. Verder kan men de ogen controleren op beschadigingen (verwondingen).

Houding:

Een gezonde baardagaam loopt hoog op zijn poten (ook het achterlijf moet hoog op de poten staan) en hangt niet met zijn buik op de grond. Het gewicht moet op peil zijn. Een gezonde baardagaam heeft een rond buikje. De heupbeenderen mogen niet zichtbaar zijn.

Cloaca:

De cloaca moet schoon zijn (deze mag niet naar buiten steken/gezwollen zijn).

Ontlasting:

Het dier moet voldoende ontlasting produceren, met regelmaat en van de juiste concentratie (moet wit+bruin zijn, zonder slijm enz.). U kunt hier navraag over doen bij de eigenaar/verkoper. 

Eetlust:

Een goede eetlust is een pre, zeker bij jonge dieren. Kijk of de verkoper iets kan voeren om te zien of het baardje een goede eetlust heeft. Je merkt vrijwel direct of een baardagaam reageert op het zien van eten. Voer een baardagaam namelijk nooit vlak voor het transport (zie ook transport). Ze koelen vaak af tijdens het transport en ervaren vaak stress, dit vermindert de vertering.

Staart:

Deze moet stevig/vol zijn, de botjes in de staart niet zichtbaar en niet ingevallen achter de staartbasis. (maar pas natuurlijk op om zo niet alleen met mannetjes thuis te komen, die hebben namelijk vaak een iets bredere staart).

Bek:

De bek moet vrij van slijm, zweren en beschadigingen zijn. Daarnaast kun je bekijken of het bekje goed sluit.

Beschadigingen / Verwondingen:

Je kunt controleren of de baardagaam alle ledematen heeft of lijd aan vergroeiingen. Regelmatig zie je bij baardagamen dat ze een paar tenen of een stukje van de staart missen, dit levert (bij goede genezing) geen gezondheidsrisico, maar staat natuurlijk minder mooi. Daarnaast moet enig letsel zo veel mogelijk worden voorkomen voor het welzijn van het dier.  

Vergroeiingen:

Vergroeiingen kunnen veroorzaakt zijn door gebrek aan juiste voeding en voedingssupplementen en/of verkeerde huisvesting en belichting. (Vergroeiingen zijn een ernstige zaak en kunnen grote gezondheidsrisico´s veroorzaken).

Huisvesting:

Je kunt wellicht de huisvesting beoordelen waar de baardagamen in worden gehouden of vraag evt. meer informatie over bv. de Uv- verlichting aan de verkoper.

Verzorging:

Informeer bij de fokker/koper over de verzorging en de groei. Probeer te achterhalen of ze de juiste voeding (supplementen), huisvesting, verwarming (omgevingstemperatuur), verlichting (Uv) hebben gekregen.

Aanwezigheid vader en moeder:

Het zou goed zijn om de ouders te kunnen bezichtigen of evt. foto´s te zien, zodat je weet wat de verwachtingen zullen zijn van het op te groeien baardje. Daarnaast kun je ook navraag doen naar de gezondheid van het volwassen koppel.

Leeftijd:

Koop en verkoop nooit baardagaampjes die jonger zijn dan 8 weken oud. Pas als de dieren ouder dan 8 weken zijn is het verantwoord om het dier te vervoeren. Voor deze leeftijd kan het veel stress opleveren, wat zelfs schadelijk is voor de jonge dieren.

De eerste dagen in het nieuwe onderkomen:

Het is raadzaam om nieuwe dieren de eerste weken in quarantaine te houden, goed te observeren, mest te onderzoeken en eventueel te behandelen, voordat je ze bij andere dieren plaatst. Dit om evt. ziektes en aandoeningen uit te sluiten en eventuele bestemming te voorkomen. 

Wanneer je een baardagaam hebt aangeschaft is het mogelijk dat deze de eerste dagen niet wil eten. Dit komt vaker voor en is niet direct een reden voor paniek. Dit komt vaak door stress en de veranderingen van omgeving, terrarium enz. Wel belangrijk dat ze vrij snel hun eetlust terug krijgen. Mocht dit langer dan 3 dagen duren, neem dan contact op met de dierenarts of evt. de verkoper. Kijk wat je kunt verbeteren en bespreek wat je kunt doen om de stress te verminderen.

Probeer de nieuwe omgeving zoveel mogelijk aan te laten sluiten op de oude omgeving om zo stress te voorkomen. Laat de Baardagaam de eerste dagen ook liever met rust zodat hij kan wennen. (Lees meer over stress en hoe dit te herkennen).

Women's shoes - adidas hermosa mesh backpack purple and blue color , GiftofvisionShops - Fitness - adidas nite jogger kids - Sports shoes | Continuous Nike Dunk Low "Grey Fog" White/Grey Fog 2021 For Sale DD1391 - neon nike air max 97 actual images in india - 103

 

 

 Deze website is mogelijk gemaakt door Amalgation webdesign / E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Amalgation 2015: All rights reserved