Pogona Vitticeps

Baardagaam/Bearded Dragon

Zoeken

Amalgation

Deze website is mede mogelijk gemaakt door Amalgation Webdesign.

Volg ons

Volg ons op Facebook of You Tube en bekijk meer van onze baardagaam video´s. 

Facebook: Baardagamen You Tube: Baardagamen

Uw advertentie

Advertentie ruimte

 

Hanteren baardagaam

Hanteren

De Baardagame is één van de weinige reptielen die onder de juiste omstandigheden enigszins hand tam kan worden, waarbij de schuwheid voor mensen verdwijnt. Met tam wordt hanteerbaar bedoeld, je Baardagaam kan dus wennen aan jouw hand. Ook al zijn Baardagamen makkelijk te hanteren reptielen, laat kleine kinderen nooit zonder toezicht het dier vasthouden.

Het is ook niet de bedoeling dat je de baardagaam continu uit het terrarium haalt. Baardagamen zijn namelijk erg gevoelig voor temperatuurschommelingen. 

Niet alle baardagamen worden graag gehanteerd. Probeer op het karakter van de baardagaam in te spelen. Als een Baardagaam niet graag gehanteerd wil worden, probeer dit dan zoveel mogelijk te vermijden. Soms kan het hanteren noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld bij het verplaatsen van verblijf het toedienen van medicijnen enz. Let er altijd op dat het hanteren op een rustige en verantwoorde manier verloopt. Als de Baardagaam het hanteren op jonge leeftijd als onprettig ervaart, kan dit tot op latere leeftijd soms nog gevolgen hebben en zal de Baardagaam minder tam worden. Sommige baardjes worden echter graag uit het terrarium gehaald. Soms waarderen ze het zachtjes wrijven onder de baard of over de kop. Geef deze baardagamen ook de benodigde aandacht.

Stress bij de baardagaamSoms kan het hanteren tot veel stress lijden. Stress is net als bij alle ander dieren zeer slecht voor de gezondheid en voor de vertrouwensband tussen eigenaar en huisdier. 

Stress kan voor verschillende gezondheidsrisico´s lijden en verkort de levensduur van de baardagaam. Stress dient zo veel mogelijk te worden voorkomen. (Lees meer over stress)

Het hanteren hoeft niet altijd tot stress te lijden. 

Baardagaam hanterenPak een Baardagaam nooit bij de staart. De baardagaam moet voldoende ondersteund worden, zodat hij niet het gevoel heeft dat hij valt. Ondersteun het liefst ook de achterpoten. 

Zorg altijd dat de baardagaam je ziet aankomen en benader dan vanaf de voorkant. (Mochten ze toch schrikken, geef ze even een paar seconden om te oriënteren en aarzel dan niet en pak ze rustig op.) Schep de baardagaam als het ware op onder de borst en laat hem verder op je hand stappen. 

Maak geen snelle bewegingen en zorg dat je de baardagaam altijd boven je schoot of een tafel houdt. Soms lijken ze heerlijk rustig, maar ze kunnen in een keer wegschieten en van je hand af rennen. Daarom is het raadzaam om je duim boven op hun rug te leggen. 

Omdat het menselijk lichaam warmte uitstraalt, willen sommige baardagamen nog wel eens tegen het lichaam aan kruipen.

Fixatie

Doe dit alleen indien nodig (bv. bij het toedienen van medicijnen) of laat dit uitvoeren door een deskundige (bv. dierenarts). Baardagamen hebben een gespierde lichaamsbouw en kunnen krachtig tegenstribbelen en krabben. Het fixeren moet altijd met een voorzichtige grip gebeuren. Het is de bedoeling dat het eigenaar en baardagaam zich niet kunnen verwonden. 

Bij het fixeren wordt de baardagaam van bovenaf voor de voorpoten vastgepakt en voor de achterpoten, waarbij de achterpoten voorzichtig langs de staart worden geleid. De tweede persoon kan de mondhoeken van de baardagaam vastpakken om de baardagaam te stimuleren de bek te openen. Op deze manier kan men veilig medicijnen toedienen. 

new nike football boots 2012 2017 - 002 - Nike Air Max 270 ESS Ανδρικά Παπούτσια Γκρι / Λευκό DM2462 | IetpShops , New Balance 327 Moonbeam Leopard , cheap invisible air jordans , 4011496719 , Where To Buy

 

 

 Deze website is mogelijk gemaakt door Amalgation webdesign / E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Amalgation 2015: All rights reserved