Pogona Vitticeps

Baardagaam/Bearded Dragon

Zoeken

Amalgation

Deze website is mede mogelijk gemaakt door Amalgation Webdesign.

Volg ons

Volg ons op Facebook of You Tube en bekijk meer van onze baardagaam video´s. 

Facebook: Baardagamen You Tube: Baardagamen

Uw advertentie

Advertentie ruimte

 

Baardagaam. Gezondheidszorg

Gezondheidszorg

Ook Baardagamen kunnen ziek worden. Voorkomen is beter dan genezen !!! Een aantal belangrijke aspecten voor een gezonde, sterke Baardgaam zijn; juiste voeding, huisvesting, verzorging, verlichting omgevingsfactoren enz. Een goede huisvesting en verzorging beperken ziekte.

Een zieke Baardagaam kun je herkennen aan een aantal punten. Een zieke Baardagaam weigert voedsel, produceert geen ontlasting, heeft een kromme (bolle) rug, er kan slijm uit de neus of de bek komen. De ogen kunnen dof of ingevallen zijn en dieren die in erg slechte gezondheid verkeren worden lusteloos. De kenmerken om een gezonde Baardagaam te herkennen worden voornamelijk beschreven in het hoofdstuk aanschaf (lees meer over de aanschaf van een baardagaam)

Een belangrijke rol is de herkenning van ziekte symptomen. Goed observeren van je dier loont de moeite. Let met observeren op; gedrag, ogen (deze moeten helder zijn), houding, activiteit, eetlust en de kleur (Baardagamen die zich niet lekker voelen worden vaak dof/grijsachtig van kleur). Zorg dat je, je baardagaam goed kent en dus weet wanneer hij abnormaal gedrag vertoont. Bij reptielen kan het vrij laat zichtbaar zijn,  dat ze ziek zijn. Controleer de dieren dagelijks (b.v. tijdens het voeren) op hun gezondheid. Grijp snel in wanneer je constateert dat de baardagaam abnormaal gedrag vertoont en mogelijk ziek is. 

Ondanks alle maatregelen die je neemt kan een baardagaam toch ziek worden. Ga daarom in zo'n vroeg mogelijk stadium naar een reptielen arts (zie lijst reptielenartsen). Het komt jammer genoeg veel te vaak voor dat mensen te laat reageren. (De zieke baardagaam zal uit instinct proberen te verbergen dat hij zwak/ziek is.) Sommige ziektebeelden zijn slechts met zekerheid vast te stellen na een onderzoek van bloed of ontlasting. Neem dus altijd wat verse faeces (ontlasting) mee naar de dierenarts.

Het oog van de baardagaamOndanks alle maatregelen die je neemt kan een Baardagaam toch ziek worden. Ga daarom in zo'n vroeg mogelijk stadium naar een reptielen arts. Het komt jammer genoeg veel te vaak voor dat mensen te laat reageren. (De zieke Baardagaam zal uit instinct proberen te verbergen dat hij zwak/ziek is.) Sommige ziektebeelden zijn slechts met zekerheid vast te stellen na een onderzoek van bloed of ontlasting. Neem dus altijd wat verse Zet de zieke Baardagaam apart van de ander of andere om het diertje zo tot rust te laten komen. Het beste is dan keukenpapier zodat de ontlasting waargenomen kan worden. Zorg dat de temperatuur aangenaam warm is. Hierdoor warm de Baardagaam lekker op (warmte doet ze vaak goed). 

Als dieren zwak worden en vermageren door constante voedselweigering, ga dan eerst met ze naar de dierenarts, om de oorzaak te kunnen achterhalen en weg te nemen. Vaak helpt alleen nog maar dwang voederen, onthoudt wel dat dit erg stress verwekkend is en dus alleen in deze gevallen wordt toegepast. Vraag aan de dierenarts wat voor uw reptiel de meest geschikte voeding is, i.v.m. de aandoening. Denk er ook aan dat deze dieren vaak snel uitdrogen en geef ze met een pipet dan ook water.

Het is niet de bedoeling en zeker niet aangewezen om zelf voor dokter te gaan spelen. Medicijnen kunnen in de juiste dosis genezing bieden, maar andersom door bv. overdosis zullen ze dan eerder als gif werken en zal je ziek dier ten dode opgeschreven staan. Dus bij twijfel of verdenking van ziekte raadpleeg zeker een gespecialiseerde arts.

Leeftijdsverwachting

De leeftijdsverwachting hangt samen met de gezondheid, erfelijke eigenschappen, voeding, huisvesting en verschillende factoren van buitenaf.

Gelukkig is er de laatste jaren enorm veel bekend geworden over ziekte bij reptielen. Ook aan de Universiteiten wordt meer aandacht geschonken aan onderzoek en het behandelen van reptielen. De nieuwe dierenartsen zijn daardoor beter voorbereid op veelvoorkomende problemen bij reptielen. 

We verdiepen ons verder in ziektes en aandoeningen bij baardagamen. Wanneer u de hoofdstukken gezondheidszorg doorleest is het handig om een aantal termen te kunnen onderscheiden. Hieronder een aantal vormen van ziektes, aandoeningen en verwondingen die uw baardagaam mogelijk kan oplopen. 

Ziektes:

Pogingen om het begrip ziekte te definiëren hebben nog geen eenduidig antwoord opgeleverd. Ziekte als "afwezigheid van gezondheid". Een ziekte wordt veroorzaakt door ziekteverwekkers zoals, bacteriën, virussen, parasieten, prionen en schimmels enz.

Aandoeningen:

Een aandoening is een afwijking van de gezonde toestand van lichaam of geest. Sommige afwijkingen zijn vanaf de geboorte aanwezig (erfelijke aandoeningen). In de meeste gevallen kan er prima geleefd worden met een aandoening (soms wel levenslange behandeling nodig).

Parasieten:

Een Baardagaam kan last hebben van allerlei soorten parasieten. De enige manier om hier achter te komen is vaak door een mestonderzoek bij een dierenarts te laten doen. Van nature heeft een Baardagaam wel wat parasieten in zijn maag- darmstelsel, maar te grote hoeveelheden kunnen er voor gezondheidsproblemen zorgen. Probeer minimaal 2 keer per jaar een preventief mestonderzoek uit te laten voeren (liefst vaker b.v. 4x), zo weet je of je diertje gezond is! 

Verwondingen:

Verwondingen ontstaan meestal door het vechten en bijten van mannelijke Baardagamen onder elkaar. Het beste is om dan de mannetjes te scheiden. Verwondingen kan men het beste behandelen met een ontsmettingsmiddel. Ook kan een Baardagamen zich lelijk verwonden door te vallen, meestal ontstaat hierdoor rugletsel. Laat daarom de Baardagamen niet te hoog klimmen.

Vergiftiging:

Vergiftiging of intoxicatie is de toestand die ontstaat na het in- of opnemen van een voldoende hoeveelheid van een vergif om symptomen te veroorzaken. Men onderscheidt acute vergiftiging en chronische vergiftiging. Een andere indeling is opzettelijke vergiftiging en accidentele vergiftiging, hoewel de meeste vergiftigingen onbedoeld zijn. Soms wordt een vergif vanzelf door het lichaam uitgescheden, waardoor de symptomen vaak (let op: niet altijd) verdwijnen. Als de opname de uitscheiding langdurig overtreft zal er cumulatie (stapeling) optreden. In het ergst geval kan een Baardagaam overlijden.

Hoe herken je nu een zieke of gezonde baardagaam?

In de video hieronder zal ik een aantal kenmerken bescrijven, waaraan je een gezonde of zieke baardagaam evt. kunt herkennen.

video binnenkort te zien

Hieronder volgt een lijst met gezondheidsproblemen

JuzsportsShops , Achète, vends ou échange les vêtements, chaussures et accessoires que tu ne portes plus ! | FitforhealthShops - The Ultimate all festive nike running shop coupon code FAQ ???? - Air Max 1 Premium SC Jewel White Black 918354-103

 

 

 Deze website is mogelijk gemaakt door Amalgation webdesign / E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Amalgation 2015: All rights reserved