Pogona Vitticeps

Baardagaam/Bearded Dragon

Zoeken

Amalgation

Deze website is mede mogelijk gemaakt door Amalgation Webdesign.

Volg ons

Volg ons op Facebook of You Tube en bekijk meer van onze baardagaam video´s. 

Facebook: Baardagamen You Tube: Baardagamen

Uw advertentie

Advertentie ruimte

 

Voortplanting baardagaam

Voortplanting

Het kweken van baardagamen is tegenwoordig erg populair omdat ze ook voor de thuis hobbyisten makkelijk te kweken zijn. Vaak moet men wel opletten waar men een baardagaam aanschaft. Sommige onervaren kwekers zullen onverantwoord door fokken met ongeschikte of verwante dieren (vaak onwetendheid). Nakomelingen van verwante kunnen lijden aan b.v. vergroeiingen, verlammingen en hersenvliesontsteking. 

Daarnaast is er momenteel een groot aanbod aan baardagamen op de markt en vraag in verhouding laag. Bedenk goed dat alle eitjes die uitkomen ook weer een goed tehuis moeten vinden. In Nederland zie je b.v. dat er een overschot is aan deze dieren. Veel dieren worden daarom op straat gedumpt, waar ze het vervolgens niet overleven of gevonden worden. 

Om er zeker van te zijn dat de dieren gezond zijn wordt er aangeraden om de dieren voor je besluit ze bij elkaar te zetten voor de paring, te laten onderzoeken. Dit om de kans op sterke en gezonde nakomelingen te vergroten. Daarnaast vraagt een paring en het aanmaken van eitjes veel energie. 

Baardagamen zijn als ze 8 maanden oud zijn geslachtsrijp. Begin niet te vroeg met ze te laten paren. Wacht zeker met paren tot ze anderhalf jaar oud zijn (fokrijp). De vrouwtjes hebben namelijk als ze jong zijn hun kalk zelf heel hard nodig voor haar eigen groei, kalk geven de vrouwtjes namelijk ook af aan de eieren. 

De paringstijd vindt meestal plaats na de winterrust, zo rond februari. Als de vrouwtjes achter elkaar blijven paren, kunnen ze niet tot rust komen en raken ze uitgeput. Om dit te voorkomen moet het mannetje soms apart gezet worden om de paardrift te verminderen en het broedseizoen te eindigen. 

 

  • Geslachtsrijp : ± 8 maanden (kenmerk van de geslachtsrijpheid is het voltooid zijn van de primaire en secundaire geslachtskenmerken)
  • Fokrijp : 1,5 jaar (de dieren zijn nu voldoende ontwikkeld om jongen te krijgen)
  • Aantal eieren : gem. 10 tot 30 stuks
  • Uitbroed temperatuur : 28 C° tot 31 C° graden
  • Uitbroed duur : 50 tot 70 dagen
  • Acceptatie geslachtsgelijke : Bij mannen zeer laag. Vaak worden mannen met meerdere vrouwtjes gehouden. Vrouwtjes gaan echter vaak goed samen.

 

Air Jordan 1 Low OG Neutral Grey (2021) (W) - nike free run womens 5.0 - 100 - CZ0775 | Asics Gel-Lyte XXX Shoe Palace Japan - 1201A209-400

 

 

 Deze website is mogelijk gemaakt door Amalgation webdesign / E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Amalgation 2015: All rights reserved