Pogona Vitticeps

Baardagaam/Bearded Dragon

Zoeken

Amalgation

Deze website is mede mogelijk gemaakt door Amalgation Webdesign.

Volg ons

Volg ons op Facebook of You Tube en bekijk meer van onze baardagaam video´s. 

Facebook: Baardagamen You Tube: Baardagamen

Uw advertentie

Advertentie ruimte

 

De geboorte van de baardagaam

Geboorte van de baardagaam

De eieren komen na ongeveer 50 tot 70 dagen uit. Vlak voordat ze uitkomen deuken de eitjes een klein beetje in. (Eitjes kunnen ook indeuken i.v.m. vocht tekort. Dit moet niet verward worden met het uitkomen van de eitjes.) Wanneer er voorzichtig wat lauw water naast de eitjes gedruppeld wordt, trekken de eitjes weer bij. Ze komen dan weer op spanning te staan. Zodra ze indeuken kan het soms nog enkele dagen duren voordat de eitjes openscheuren. Soms kan men kleine bewegingen in het eitje waarnemen. De eieren komen vaak binnen 24 uur van elkaar uit (ook afhankelijk van de temperatuurverschillen in de broedstoof). Dit betekent dat het soms enkele dagen kan duren voor een legsel volledig is uitgekomen. 

De eieren van een baardagaamDe kleine baardjes duwen hart met hun neus tegen de binnenkant van de eischaal. 

Op het puntje van de neus bevindt zich de eitand. Deze helpt het jonkie om het de eischaal te doorbreken. Zodra de kopjes door de schaal zijn gebroken verliezen ze hun eitand. Zodra de kopjes uit het ei zijn, liggen ze soms weer uren stil. Ze rusten uit en kruipen stap voor stap wat verder uit het ei. De navelstreng zit nog vast en begint langzaam los te komen. De dieren komen over het algemeen in een draaiende beweging uit het ei gekropen.

Soms is het moeilijk om toe te zien hoe de beestjes strubbelen om uit het ei te komen. De dieren moeten toch echt op eigen kracht uit het eitje kruipen. Als ze niet zelfstandig uit het ei komen is dit een teken van zwakheid. De natuur beslist dat de sterkste overleven, hoe hard het ook mag klinken. De navelstreng moet ook vanzelf loslaten, dus ga hier niet aan prutsen. De navelstreng kan dan namelijk inscheuren. Dit kan een kleine onschuldige bloeding veroorzaken, maar ook een ernstig inwendige bloeding waaraan de diertjes kunnen overlijden. 

Als ze uit het ei gekropen zijn (zijn ze ± 10 cm groot), laat ze dan even tot rust komen en drogen. Plaats de jonge dan in een klein terrarium onder een warmte en Uv lamp. Sommige beweren dat je de jonge baardjes de eerste 24 uur in de broedstoof moet laten. Dit is echter niet in elke gevallen verstandig. Het kan zijn dat de eitjes gestimuleerd worden om uit te komen, doordat de broertjes en zusjes voorzichtig over en langs de eitjes kruipen (zoals vaak beschreven wordt in de literatuur). Sommige baardjes gaan echter graven, waardoor de andere eitjes om kunnen rollen. Hierdoor kan het baardje in het eitje beschadigd raken en sterven. Daarnaast beginnen de baardagamen steeds meer zuurstof op te gebruiken in de broedstoof (ondanks sommige ventilatie). Vaak heeft een broedstoof meerdere verdiepingen waardoor de baardagamen ook naar beneden kunnen vallen. Allemaal redenen om een baardagaam niet te lang in de broedstoof te laten zitten als deze uit het ei is gekropen. 

Ontsmet eerst de handen goed met ontsmettingsmiddel (voorkom dat infecties via de navelstreng naar binnen kunnen dringen). Laat dit drogen aan de lucht voordat u een baardje oppakt. Probeer de dieren rustig en voorzichtig op te scheppen. Wanneer de jongen uit de broedstoof worden gehaald, lijken ze soms slap en lusteloos. Dit komt omdat de geboorte veel inspanning kost en de dieren uitgeput zijn. Let wel op; ze kunnen ineens actief worden en wegschieten. Onder de warmtelamp knappen ze snel op.

Air Jordan 1 Low OG Neutral Grey (2021) (W) - nike free run womens 5.0 - 100 - CZ0775 | Air Jordan 1 Bubble Gum Atmosphere DD9335 - SBD - 641 Release Date - pallet of nike shoes for women

 

 

 Deze website is mogelijk gemaakt door Amalgation webdesign / E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Amalgation 2015: All rights reserved