Pogona Vitticeps

Baardagaam/Bearded Dragon

Search

Amalgation

This website is made possible by Amalgation webdesign. We apologies for the inconvenience. The English translation is not yet complete.

Follow us

Follow us on Facebook or You Tube and check out more of our video´s about bearded dragons. 

Facebook: Baardagamen You Tube: Baardagamen

Your ad

Ad

 

Baardagaam / Pogona Vitticeps

Pogona Vitticeps / Baardagaam

De Baardagaam is een gehoornde hagedis, die behoort tot de familie agamen. Baardagamen hebben een schubachtige huid en hebben veel stekels voornamelijk rond de kop, baard en de zijkanten van het lichaam. Deze stekels zien er misschien gevaarlijk uit, maar de stekels zijn niet gevaarlijk. Ze gebruiken dit als afschrikmiddel tegen andere dieren, als ze in gevaar zijn.  

Baardagamen danken hun naam aan het vermogen om hun 'baard', hun keel op te zetten. Dit doen ze door middel van het opspannen van botjes onder de kin, zodat de huidplooi strak komt te staan.

Er zijn verschillende soorten Baardagamen. Alle Baardagamen worden aangeduid met het geslacht Pogona (Latijns), zoals  b.v. de Dwerg Baardagaam (Pogona henrylawsoni), die kleiner blijft en een minder sterk ontwikkelde baard heeft. De hier beschreven soort Pogona Vitticeps (Bearded Dragon) is echter de meest bekende. (Net als andere Pogona-soorten behoorde Pogona Vitticeps tot 1982 tot het geslacht Amphibolurus). 

De Baardagaam als huisdier

De Baardagaam is tegenwoordig een zeer populair huisdier geworden. Dit is voornamelijk omdat deze reptielen onder de juiste omstandigheden enigszins tam kunnen worden. Hiermee word bedoeld dat de schuwheid voor mensen verdwijnt. 

Baardagamen zijn redelijk actieve hagedissen, die ook erg nieuwsgierig kunnen zijn (lees meer over gedrag)

Ze zijn in verschillende kleurslagen en maten te verkrijgen. De Baardagaam is één van de bekendste hagedissen soort omdat deze erg populair is geworden als exotisch huisdier. De Baardagaam word wereldwijd als exotisch huisdier gehouden, waardoor er inmiddels veel bekent is geworden over de leefwijze.  Momenteel worden ze zelfs in grote aantallen verhandelt. 

Toch is een Baardagaam niet zomaar een huisdier wat je zomaar even aanschaft. Hier komt een heleboel bij kijken en vooraf inlezen over de diersoort is dan ook aan te raden. Er word vaak te makkelijk gedacht over de aanschaf van een huisdier, maar dit is een hele verantwoordelijkheid.

Op deze website vind u alle informatie die u moet weten over Baardagamen. We bespreken alles vanaf geboorte van de jonge tot het verzorgen van een volwassen Baardagaam. 

Op You Tube vind u al onze informatieve filmpjes over Baardagamen, over o.a. voeding, waterbehoefte, gedrag, verzorging en nog veel meer. Reageer op onze filmpjes of word lid van ons kanaal om op de hoogte te blijven van evt. nieuwe filmpjes.  

Tevens zult u enkele relevante filmpjes terug vinden op deze website.  You Tube Baardagamen

 

De Baardagaam (Pogona Vitticeps).

De Baardagaam als huisdier

De Baardagaam is een gehoornde hagedis, die behoort tot de familie agamen.

Baardagamen danken hun naam aan het vermogen om hun 'baard', hun keel op te zetten.

Alles wat u moet weten over het houden en verzorgen van de Baardagaam
De baardagaam word wereldwijd als exotisch huisdier gehouden, waardoor er inmiddels veel bekent is geworden over de leefwijze. Momenteel worden ze zelfs in grote aantallen verhandelt.
نمشي , adidas bold age leggings girls dance studio - تسوق تشكيلة اديداس اوريجينالز للأطفال مع تخفيضات 25 - 75% أونلاين في السعودية | IetpShops , 105 Release Date Info - Travis Scott Fragment nike lunar speed lite 2 blue eyes full episodes High Military Blue DH3227 - nike air maxes for women shoes free patterns

NL: Over ons

Amalgation webdesign

Meer over ons

Hier op deze website hebben wij alle informatie die u moet weten over Baardagamen voor u samen gebundeld. Sommige informatie sites kunnen elkaar zelfs tegenspreken. Let dus altijd op en volg je eigen intuïtie.

Vanaf februari 2005 houden wij met veel plezier Baardagamen. Tijdens deze jaren hebben wij veel geleerd over deze dieren. Enkele jaren terug hebben wij ook een aantal legsels uit laten komen. Omdat er momenteel een overschot aan deze dieren is hebben wij er voor gekozen om niet te fokken met onze dieren. Beter is dat deze zwerfdieren een goed huis krijgen.

Het was echter wel heel mooi om het hele proces mee te maken van bevruchting tot de geboorte en het opgroeien naar volwassen schap.

Mocht u van plan zijn om een Baardagaam aan te schaffen of heeft u een Baardagaam en heeft u een vraag dan kunt u deze altijd stellen via het contact formulier.

Amalgation webdesign

Amalgation webdesignDeze website is mogelijk gemaakt door Amalgation webdesign. 

Heeft u al een eigen website? Het internet is tegenwoordig zeer belangrijk om te netwerken en is immers niet meer weg te denken. Amalgation helpt u graag bij het opzetten van een professionele, snelle en gebruiksvriendelijke website en/of webshop.

Heeft u ook interesse in het maken van uw eigen website? Neem dan contact op met ons of neem een kijkje op onze website; www.amalgation.nl

air-jordan-4-retro-cement-x-new-era-chicago-bulls-sneaker-hook-up-hat | Giftofvision , Streetwear, Sneaker News and Release Dates

NL: Beschrijving

Beschrijving baardagaam

Beschrijving baardagaam

De baardagaam is een gehoornde hagedis, die behoort tot de familie aganmen. De baardagaam leeft in woestijnachtige gebieden.

Net als alle reptielen zijn baardagamen ook koudbloedige dieren. Koudbloedig betekent dat het dier zelf geen eigen lichaamswarmte kan produceren, in tegenstelling tot een warmbloedig dier. Het regelen van de lichaams--temperatuur wordt ook wel thermosregulatie genoemd. De regeling van lichaamstemperatuur is afhankelijk van gedrag als het opzoeken van warmere of koelere plekken. Andere bekende koudbloedige dieren zijn b.v. vissen, reptielen, amfibieën en geleedpotige.   

Ze zijn dus afhankelijk van de temperatuur van omgeving. Zodra ze zijn opgewarmd in de zon worden ze actief. Zonder warmte zijn ze weinig actief. Het is dus belangrijk om de temperatuur in het terrarium te regelen.  

Lichaamsbouw van de baardagaam

Baardagaam: uiterlijke kenmerkenDe Baardagaam is een middelgroot krachtig gebouwde hagedis. Het lichaam van een Baardagaam is goed gespierd en kan totaal zo´n 56 cm lang worden. (lichaam gem. 25 c, staart max. 31 cm lang). 

De volwassen Baardagaam weegt meestal tussen de 400 tot 600 gram. De poten zijn kort en zeer krachtig. 

Baardagamen hebben een stekelige, schubachtige huid. De Pogona Vitticeps komt tegenwoordig in allerlei (kweek) kleuren voor.  

Op de afbeelding hiernaast kunt u de lichaamsbouw van de baardagaam bekijken. Zoals beschreven ziet u de sterke klauwen, schubachtige huid en het prachtige kleurenpatroon van de baardagaam. Een prachtig beest om te zien!

Hieronder beschrijven we nog een aantal speciefieke uiterlijke kenmerken uitgebreid. 

Kop / Baard

Kop van de baardagaamDe jonge baardjes hebben nog kleine "kikker kopjes", die naarmate ze ouder worden uitgroeit tot een mooie brede kop. Bij volwassen dieren is de kop driehoekig en relatief groot en stomp. De Baardagaam kenmerkt zich aan zijn baard (keelzak) die volledig uitgeklapt kan worden. Dit doen ze door middel van hun kaakbeen helemaal naar voren te klappen.

De ogen zitten aan de zijkant van de kop, wat het gezichtsveld beperkt. De meest voorkomende oogkleur is bruin, oranje, maar ook minder gebruikelijke kleuren komen voor. De oogleden zijn duidelijk zichtbaar. 

Aan beide zijde van de kop ziet men ook een klein gaatje met een soort vliesje er achter (het trommelvlies), dit zijn de oren.

De baardagaam heeft zijn tanden net iets naar binnen staan, maar deze zijn wel erg scherp. Dit is handig voor het eten van voedseldieren met harde substantie.

Stekels / Hoorns

Baardagaam: Stekels en hoornsOp de kop zijn  stekelrijen te zien, evenals op staart en rug. Er loopt een rand van stekels langs de zijkant van hun lichaam.  Hierdoor word de baardagaam vaak beschreven als gehoornde hagedis. 

De stekels zijn niet gevaarlijk, al kunnen sommige mensen afgeschrikt worden door het ruige uiterlijk dat de baardagaam heeft. Maar dat is dus precies waar de stekels ook voor dienen. Baardagamen gebruiken hun stekels dus om ander dieren "roof" dieren af te schrikken.  

Bij bedreiging kan de huid opgespannen worden en dienen de stekels als verdedigingsmechanisme (dus afschrikken van andere dieren). Vaak gaat dit ook gepaard met het opzetten van kleur en soms kunnen ze zelfs een soort sissend geluid maken om een ander dier af te schrikken.

Maar de stekels zijn echter niet gevaarlijk en voelen niet scherp aan. De stekels voelen zelfs een beetje zacht aan, een beetje rubber achtig.

Kleur opzetten

Baardagaam: Verschijnen van donkere aftekening/vlekkenDe standaard lichaamskleur van de baardagaam heeft dezelfde kleur als zijn omgeving, roodbruin met grillige, donkere vlekken op de rug en strepen op de kop. Deze tekening steekt sterk af bij de jonge dieren en vervaagt naarmate de dieren groter worden; oudere exemplaren zijn meestal egaal van kleur. De bruinrode tot grijze kleur dient ter camouflage en lijkt op de kleur van het zand waarop de agame leeft. 

Tegenwoordig zijn de baardagamen in gevangenschap in verschillende kleurvarianten gekweekt. 

Zoals al eerder beschreven kunnen baardagamen hun baard opzetten en hierbij ook kleuren opzetten tot zelfs pik zwart (vooral mannetjes). Maar wanneer de baardagaam stress ervaart of het koud heeft kan de kleur ook veranderen.

Bij stress kunnen de kleuren over het hele lichaam heel vel worden. Vooral de baard word erg vel van kleur, dit gaat vaak gepaard met gedragingen als opzetten/uitzetten van baard en stekels. Soms maakt de baardagaam zelfs een blazend geluid. Probeer dit te voorkomen en zeker niet uit te lokken.  

Baardagamen die sneller en meer warmte probeert op te nemen kan een zwarte aftekening zichtbaar worden (vooral aan de onderzijde). De dieren proberen zich donkerder te maken om zoveel mogelijk warmte te absorberen.

Groei / Vervelling

Baardagaam: GroeiAls de jongen zijn geboren zijn ze gem. 10 cm lang. Een volwassen baardagaam kan ±  56 cm lang worden. (lichaam gem. 25 c, staart max. 31 cm lang). Wanneer ze voldoende ruimte hebben en beschikken over de juiste voeding zullen ze snel groeien.

De baardagaam zal regelmatig vervellen. Vaak maken ze zich groot (opblazen/schotelen) en schuren langs objecten om van de losse huid af te komen. De baardagaam kan tijdens de vervelling dof zijn, maar na de vervelling zijn de kleuren mooi zichtbaar. Daarnaast is de eetlust tijdens de vervelling vaak slecht. 

Naarmate de dieren volwassen worden zullen ze steeds minder vaak een vervelling doormaken. 

De Baardagaam is ongeveer na 1,5 jaar volwassen (uitgegroeid, groeit soms nog door in de breedte) en volledig ontwikkeld.

De jonge baardagamen kunnen erg velle kleuren hebben, maar deze vervagen in de meeste gevallen naarmate de baardagaam ouder worden.

(voor meer informatie over vervelling klik hier.)

Leeftijdsverwachting

Baardagamen in het wild halen gemiddeld een leeftijd van ±13 jaar. In het wild hebben de Baardagamen echter ook te maken met natuurlijke vijanden waardoor ze soms minder oud worden.

De gemiddelde leeftijd van een baardagaam in gevangenschap is tus. 5 en 15 jaar. Vroeger werden de baardagamen in gevangenschap niet heel erg oud omdat er nog weinig over de verzorging bekent was. Omdat het een populair huisdier is geworden is er steeds meer bekent geworden over baardagamen en de verzorging hiervan. Wanneer men de baardagaam dus goed verzorg kan hij best oud worden. Wanneer je een baardagaam aanschaft zul je er dus rekening mee moeten houden dat deze dieren wel 15 jaar oud kunnen worden.

De leeftijdsverwachting hangt samen met de gezondheid, erfelijke eigenschappen, voeding, huisvesting en verschillende factoren van buitenaf.

001 - DC4091 - NikesneakersShops , nike air chromeposite for sale california cheap - Jordan Jordan 1 Mid MMD (Black) | Nike Dunk Low "Vintage Green" - 100 - DQ8580 , LacollesurloupShops - nike lunar apparent price today

NL: Pogona Vitticeps

Baardagaam / Pogona Vitticeps

Pogona Vitticeps / Baardagaam

De baardagaam is een gehoornde hagedis, die behoort tot de familie aganmen. De baardagaam heeft als wetenschappelijke naam Pogona vitticeps. Deze eerste naam Pogona is de geslachtsnaam en is afgeleid van het woord pogon, dat 'baard' betekent. De tweede naam vitticeps is de soortnaam, deze naam betekent vrij vertaald 'gestreepte kop'.

Vroeger had de baardagaam echter een andere wetenschappelijke naam omdat de agame toen nog tot het geslacht Amphibolurus werd gerekend. Deze verouderde naam was Amphibolurus vitticeps. Ook is de wetenschappelijke naam Acanthodraco vitticeps voorgesteld maar ook deze naam wordt beschouwd als verouderd.

De baardagaam is niet de enige soort die tot het geslacht wordt gerekend, er zijn nog zeven andere soorten.

Alle Bbardagamen worden aangeduid met het geslacht Pogona, zoals b.v. de dwerg baardagaam (Pogona henrylawsoni), die kleiner blijft en een minder sterk ontwikkelde baard heeft. De hier beschreven soort Pogona Vitticeps (Bearded Dragon) is echter de meest bekende.  

Wetgeving

De baardagaam wordt beschermd door de Conventie van Washington. Het zijn echter geen CITES-dieren en ze hebben dus geen speciale papieren nodig, behalve misschien een goedkeuring afhankelijk van je gemeente. 

Het is verboden om wildvang te houden of hier mee te kweken. 

Algemene informatie samengevat:

  • Latijnse benaming: Pogona Vitticeps
  • Nederlandse benaming: Baardagaam
  • Engelse benaming: Bearded Dragon
  • Lengte: ± 50 (lichaam gem. 25 cm, staart max. 31 cm lang)
  • Leeftijd: ± 10 - 15 jaar
  • Leefgebied: Australië
  • Habitat: Woestijnachtige gebieden
  • Huisvesting in gevangenschap: Terrarium
  • Temperatuur in het terrarium: 30°C tot 40°C
  • Geslachtsrijp: ± 8 maanden
  • Fokrijp: ± 1,5 jaar
  • Aantal eieren per legsel: 15 tot 30 eieren
  • Draagtijd: ± 1 Maand
  • Broedtijd: 50 tot 60 dagen
  • Broed temperatuur: 28°C tot 30°C
  • Voeding: Plantaardige voeding en dierlijke voeding
  • Voedingssupplementen: Calcium en vitamine 

 

 

Baardagaam: Uiterlijke kenmerken

Women's shoes - adidas hermosa mesh backpack purple and blue color , GiftofvisionShops - Fitness - adidas nite jogger kids - Sports shoes | womens air max 90 iron - 134 Air Jordan 1 High OG "University Blue" 2021 For Sale - 555088

NL: Herkomst

Herkomst van de baardagaam

Herkomst van de baardagaam

De baardagaam komt oorspronkelijk uit Australië en leeft (endemisch) in een groot gedeelte van Australië. Zij leven daar in half woestijnen en droge bossen.

De baardagaam is overdag actief en 's nachts rust hij onder b.v. stenen of in holen, waar ze veilig zijn voor vijanden (b.v. roofvogels) 

De baardagaam is een bodem bewonende soort die goed overweg kan op de grond, maar ook kan klimmen op rotsen en in bomen. Vooral de jongere dieren klimmen veel, ze zijn dan veilig voor hun grotere soortgenoten, die meer op de bodem blijven. 

 

boohoo , Womens & Mens Clothes , Shop Online Fashion | Gran Canaria - nike shox fuse low beam - IwmsaShops - Maspalomas Marathon 2021 , Carreras populares

 

 

 This website is made possible by Amalgation webdesign / E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Amalgation 2015: All rights reserved