NL: Gezondheidszorg: Legnood
Legnood
Als het vrouwtje niet de kans heeft om haar eitjes te leggen kan dit tot legnood lijden (b.v. door lichamelijke aspecten of onvoldoende/geen afzet moeilijkheden). Dit betekend dat de baardagaam haar eitjes niet kan (heel zelden niet wil) leggen. Legnood brengt grote risico´s voor het vrouwtje met zich mee.
Symptomen:
De dieren houden op met eten en liggen apathisch in het terrarium of graven heel zenuwachtig het hele terra ondersteboven. Dit doen ze wanneer ze een plekje zoeken om de eitjes af te zetten. Wanneer ze geen geschikte plek vinden krijgen ze legnoot. Ook kan een ei simpelweg te groot zijn. De baardagaam blijft maar persen, maar er komt gedurende tijd geen ei uit. Je kunt een beginsel van het ei soms al zien zitten, de cloaca is rood (soms zelfs paars) door irritatie. Hierdoor ontstaat de kans op een ontsteking (cloacitis) Het vrouwtje raakt uitgeput. Probeer het vrouwtje met rust te laten, maar zorg ook dat de cloaca niet uitdroogt (b.v. beetje slaolie rond cloaca aanbrengen, dit kan tevens een beetje als glijmiddel dienen).
Oorzaak:
Legnood kan veel oorzaken hebben zoals ziekte, stress, geen geschikte afzetplaats (te lage temp, verkeerde plek, verkeerde vochtigheid), verkeerde voeding (calcium gebrek). De dieren gaan nadat ze eerst actief aan het zoeken en graven zijn geweest, ineens weer normaal gedrag vertonen.
Behandeling:
Raadpleeg een dierenarts bij tekenen van leg problemen, deze kan eventueel een röntgenfoto maken. Eitjes die vast zitten kunnen er soms voorzichtig uit gemasseerd worden. Soms volstaat een injectie met een wee opwekkend medicijn in het slechtste geval dienen de eieren operatief verwijderd te worden. Grijp snel in wanneer je vermoed dat een baardagaam legnood heeft, dit kan namelijk dodelijk zijn. Mocht het ei na veel moeite toch komen (b.v. onderweg naar de dierenarts), is het toch verstandig de baardagaam aan een dierenarts te laten zien. Mogelijk is de cloaca beschadigt door het vele persen. Soms geeft de dierenarts de baardagaam pijnstilling en antibiotica (om verdere infectie te voorkomen).