Pogona Vitticeps

Baardagaam/Bearded Dragon

NL: Gezondheidszorg: Abces / Verwondingen

Gezondheidszorg baardagaam: Abces / Verwondingen

Abces / Verwondingen

Verwondingen worden vaak veroorzaakt door vechten, voorwerpen in het terrarium of mensen en andere huisdieren. Zoek als dat mogelijk is eerst uit wat de oorzaak ervan is zodat die weggenomen kan worden.

Abces:

Een abces is een pus ophoping, meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie. Wanneer bacteriën of lichaamsvreemde voorwerpen (Corpus alienum) gezond weefsel binnendringen, verspreidt de infectie zich door het weefsel. Sommige cellen gaan dood en vallen uiteen, waarbij ze ruimte achterlaten waar vocht en geïnfecteerde cellen zich kunnen ophopen. Witte bloedcellen, de verdedigers van het lichaam tegen infectie, bewegen zich naar deze plekken en nadat ze de bacteriën hebben opgenomen, sterven ze af. De dode witte bloedcellen hopen zich op en vullen zo het weefsel met pus- etterachtige, een crèmeachtige substantie. Het lichaam probeert dit vreemde voorwerp (bacterie) dan onschadelijk te maken, door het in te kapselen met bindweefsel en fibrine. Doordat het abces groeit kan er weefselschade ontstaan en kunnen er meer infecties ontstaan. De etter kan uiteindelijk in het bloed terecht komen en zo kan er bloedvergiftiging ontstaan. Deze moeten dus door een dierenarts behandeld worden. 

Zeer kleine abcessen zijn eventueel zelf te behandelen. Ze moeten dan opengemaakt worden, schoongespoeld en gedesinfecteerd worden. Als het pus verwijderd is genezen ze meestal snel. (Abcessen mogen vaak niet te snel dichtgroeien. De wond moet eerst helemaal schoon, vrij van pus en evt. lichaamsvreemde voorwerpen zijn en dan zelf genezen. Anders wordt de bacterie opnieuw ingesloten in het lichaam en ontstaan het abces opnieuw.)

Vleeswonden:

De meeste voorkomende verwondingen zijn afgebeten staarten en tenen, meestal als gevolg van een vechtpartij tussen 2 mannetjes. (De staart groeit niet meer aan zoals bij b.v. een luipaardgekko) Vele verwondingen gebeuren per ongeluk doordat de dieren elkaars teentjes of staartjes voor voedsel aan zien. 

Begin eerst met het schoonmaken van de wond met een nat wattenstaafje en als er veel vuil in zit, houd het dier dan met de verwonding in een klein laagje lauwwarm soda water. Daarna kan er wat vloeibare betadine/jodium (ontsmettingsmiddel) op de wond gedaan worden, met een wattenstaafje. Als de wond na enkele dagen nog blijft ontsteken, twijfel dan niet en ga naar de dierenarts. Er is dan een vrij grote kans dat uw hagedis zijn ontsteking zich verder zal ontwikkelen en dat hij dan bloedvergiftiging krijgt. Hier gaan ze uiteindelijk dood aan. Bij half vastzittende staarten en tenen of ernstige bloedingen, ga direct naar de dierenarts, die kan deze netjes amputeren en hechten, ga er niet zelf aan zitten prutsen! 

Fractuur / Botbreuk:

Botbreuken zijn niet voor 100% te vermijden, botbreuken genezen gelukkig bij reptielen over het algemeen goed. Een reptielenarts kan een breuk spalken, zodat die weer op de goede manier dichtgroeit.

Brandwonden:

Kijk eerst wat de wonden veroorzaakt heeft, een lamp, een defecte warmtesteen of iets anders en neem deze weg. Behandel deze met wondpoeder. Ernstige brandwonden moeten direct door een dierenarts behandeld worden.

Women's shoes - adidas hermosa mesh backpack purple and blue color , GiftofvisionShops - Fitness - adidas nite jogger kids - Sports shoes | IetpShops , New Balance 327 Moonbeam Leopard , men air max jordan 13 , 4011496719 , Where To Buy

 

 

 Deze website is mogelijk gemaakt door Amalgation webdesign / E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Amalgation 2015: All rights reserved