Braken
Soms komt het voor dat een Baardagaam moet braken/overgeven. Dit komt bij gezonde beesten, die onder de juiste conditie worden gehouden en verzorgd zelden voor.
Symptomen:
De Baardagaam maakt braakbewegingen met zijn hele lichaam. Soms wordt hierbij de baard opgezet en wordt er met de kop geschut. Tijdens het braken kan de snuit van de Baardagaam erg licht worden (wit kleuren). Vaak wordt er een onverteerde voedselbrok uitgebraakt. Het braaksel kan echter ook uit slijm en vocht bestaan.
Oorzaak:
Braken kan vele oorzaken hebben. Braken kan namelijk ook een symptoom zijn van een andere onderliggende ziekte. Een veel voorkomende oorzaak is voedselverstopping of overeting. Wanneer de dieren het voedsel onvoldoende verteren, vormt er zich een voedselbrij in het maag- darmstelsel (i.v.m. koudbloedig, kunnen ze alleen onder de warmtelamp verteren). Omdat de voedselbrij niet langs het darmkanaal kan worden afgevoerd, wordt de voedselbrij via de slokdarm naar buiten gebracht.
Behandeling:
Probeer de oorzaak van het braken vast te stellen en richt je op de behandeling hiervan. (sommige baardagamen kunnen juist gaan braken door verschillende soorten medicatie. Wanneer de medicatie uitgebraakt wordt, kan deze zijn werking in het lichaam niet doen. Raadpleeg de dierenarts, zodat deze de medicatie indien nodig via een injectie kan toedienen).